דני שנער Danny Shenar
יועץ לענייני ביטחון Security Consultant
ינואר 2023
ביטחון קבוצות תיור ויחידים היוצאים לחו"ל
(ארגז כלים להתנהגות מונעת בחו"ל)
נכתב ע"י
דני שנער
-
מזה מספר עשורים, נתונים אזרחים ישראליים לאיום טרור בזמן שהותם בחו"ל. רמת האיום וחומרתו משתנה מעת לעת, אך לצערנו אינה מפסיקה. המאפיין העיקרי של הטרור הבינ"ל בשנים האחרונות הוא התפשטותו הגלובלית, כולל לאזורים ומדינות שנחשבו כבטוחות יחסית כמו מדינות אירופה.
-
אמנם מערכת הביטחון של מדינת ישראל נדרשת במידה כזו או אחרת להגנת שלומם של אזרחים ישראלים, במהלך טיסתם/הפלגתם ושהותם בחו"ל, אולם מובן מאליו שהיכולת המעשית בתחום זה מוגבלת.
-
אירועי הטרור שפגעו במהלך השנים במטיילים ברחבי העולם, לרבות בתיירים ישראליים (ברצלונה, פריז, בריסל, בולגריה, קפריסין, קניה, טורקיה, מצרים וכד'), מחייבים ישראלים המבקרים והשוהים בחו"ל למודעות ביטחונית בסיסית ולהתנהגות מונעת אשר תצמצם ככל האפשר את רמת הסיכון.
-
לאחרונה נחשפו למעלה מעשרה אירועים, בארבע יבשות שונות, בהם ניסו נציגי משמרות המהפכה האיראניים לפגוע בישראלים ובמטרות יהודיות. מדובר על חוליות מתנקשים למיניהם, המורכבות מאזרחים זרים ומסייענים מקומיים, שהוכוונו לפגיעה במטרה לנקום ולגבות מחיר מישראל על הסיכולים של אישים באיראן המיוחסים לה.
-
מעבר לאיומי הטרור, תיירים ישראלים בכלל וקבוצות תיור בפרט, חשופים לאיומים נוספים כמו פשיעה, הפרות סדר והתפרעויות, העלולים לסכן את ביטחונם במהלך השהות בחו"ל.
-
עם היותו של איום הטרור גלובאלי, מעת לעת מתפתחים איומים ספציפיים יותר לאזורים מסוימים או מאפיינים חדשים של איומים, שחשוב לכלול במודעות הביטחונית של הנוסעים והשוהים בחו"ל. כיום מדובר בעיקר בסיכון המתמקד במדינות ביבשת אירופה, כאשר היעד הינו תיירים ואנשי עסקים ישראליים.
-
אמנם המטה לביטחון לאומי מפרסם אזהרות מסע משל עצמו ושל משרד החוץ, באמצעות אתר אינטרנט עדכני ומתוחזק היטב, עם זאת הנוסע המצוי אינו טורח להיכנס לאתר, מה עוד שזה אינו כולל איומים שאינם קונקרטיים, כמו גם כללי התנהגות מונעת ספציפיים.
-
על רקע מגוון איומים אלה, אך סביר שיעשה ולו המעט בתחום הכרת כללי ההתנהגות המונעת בחו"ל טרם היציאה לכל אחת ממדינות העולם, לרבות קבלת תדרוך ביטחוני מקצועי ושימוש בעת הצורך ב"ארגז כלים" בתחום האמור.
-
עקב חשיבות הנושא, מובא להלן לידיעת המעוניינים מידע רלוונטי בתחום האמור. למען הסר ספק יובהר שאין בהמלצות האבטחה שלהלן, כדי להטיל חבות או אחריות על (הח"מ) בעל האתר או מי מהפועלים בשמו, בשל אירוע טרור או כל אירוע אחר (פלילי), באם יתרחש במהלך השהייה בחו"ל.
"ארגז כלים" להתנהגות מונעת בחו"ל
א. ניתוח האיום - על בסיס ניסיון העבר:
מינכן - רצח הספורטאים ב 1972, סיני (ראס בורקא) - רצח הילדים ב 1985, קהיר - תקיפת אוטובוס תיירים ישראלים ב 1990, ארגנטינה -הפגיעה בשג' ישראל ב 1992 ובקהילה היהודית ב 1994, קניה - ירי טילים לעבר מטוס ארקיע ובמלון במומבסה ב 2002, סיני - הפיגועים הסימולטאניים במלון הילטון טאבה ובראס-א-שטן ב 2004, הודו - הפיגוע בבית חב"ד ב 2008, בורגאס - פיצוץ אוטובוס עם ישראלים ב 2012, איסטנבול - פיגוע במסעדה בה שהו ישראלים ב 2016, קפריסין - כוונות פיגוע בשנת 2016.
ב. מיקוד האיום העכשווי:
-
אתרים הידועים כמקומות שהייה, ביקור, בילוי וריכוז של ישראליים.
-
אתרי תיירות מרכזיים והומים (מדרחוב קניות, אזורי בילוי לתיירים, אתרי תיירות מרכזיים, תחנות רכבת, שדות תעופה וכו').
ג. כללי התנהגות מונעת עיקריים המצמצמים את האיום:
כללי
-
טרם יציאה לחו"ל יש להתעדכן במסרים לציבור שמוציא המטה לביטחון לאומי, אודות איומי הטרור בעולם.
-
במהלך השהייה בחו"ל רצוי שלא להבליט את השיוך המדינתי לישראל (לבוש, דיבור וכד'), כמו גם להימנע מלפרט שרות צבאי, ממשלתי וכד'.
תעופה
-
מוצע להימנע מלטוס בחברות תעופה של מדינות שאינן מקיימות יחסים דיפלומטים עם ישראל.
-
יש להימנע מ לטוס בחברת תעופה שנתיב טיסתה עובר בשמי מדינות עוינות לישראל.
-
הטיסה בחברת תעופה ישראלית הינה הבטוחה ביותר (בהיבט האבטחתי), מבין כל חברות התעופה שבעולם.
-
היה ובמהלך טיסה בחברת תעופה זרה מתחייבת נחיתת חירום במדינה בעייתית – יש לגשת לקברניט ולהבהיר כי מדובר בישראלים ולדרוש את חסותו.
-
כדי להימנע מחיכוכים מיותרים עם שלטונות ביטחון התעופה ברחבי העולם, יש לבחון לפני היציאה מישראל את כך פרטי הכבודה והלבוש, על מנת לוודא העדר פרטי אמל"ח העלולים להישאר בשוגג בכבודה ולהתגלות במהלך הבידוק הביטחוני.
-
במהלך צ'ק אאוט מהמלון, מומלץ להימנע מהשארת כבודה בחדר אחסנה שהמלון מציע. היה והושארה כבודה כאמור - מוצע לעדכן גורם ביטחוני רלוונטי בשדה התעופה אודות העדר פיקוח רציף על הכבודה.
-
יש לשתף פעולה באופן מלא עם גורמי אבטחת התעופה המוצבים בשדות התעופה השונים בארץ ובחו"ל, על מנת לתרום לביטחון הטיסה מחד וכדי של לעורר חשד או אנטגוניזם מצד הבודקים הביטחוניים מאידך.
נושאים לתשומת לב
-
אם נודע (בחו"ל) על אירוע טרור במדינה בה הנך נמצא, יש ליתן תשומת לב, שמא יתרחשו פיגועים נוספים באותה מדינה.
-
יש להקפיד על נוהגי המדינה (חוקי תנועה, החלפת כספים, חגים, ואזורי תפילה) ולתת את הדעת לנוהגים מקובלים שעניינם צניעות ומוסר.
-
מומלץ להגיב מידית לאירועים מעוררי חשד ולפנות מידית לגורמי ביטחון מקומיים (משטרה, צבא, ז'נדרמריה וכד').
-
מוצע שלא להיענות להזמנה (ארוחה, בילוי עסקי/חברתי וכד') של גורם בלתי מוכר.
-
מוצע להכין מסלול טיול ובו פרטים על בתי חולים, מוסדות קהילה יהודיים, טלפונים של נציגויות ישראלית, דרכי תקשורת לארץ וכד'.
-
במקרה של חשד או ספק לגבי זהות שולח חבילה אליכם – אין לפתוח את החבילה ולהודיע מיד לגורמי ביטחון מקומיים.
-
בטיול מחוץ למלון, מומלץ לוותר על ענידת שעונים יקרי ערך ותכשיטים ולהצניע מצלמות, טלפונים סלולריים ומחשבים.
-
במקרה של שוד כספי - מומלץ להישמע לשודדים ולמסור המבוקש בלא התנגדות ולדווח למשטרה.
נסיעות מאורגנות באוטובוסים
-
הטענת מזוודה לאוטובוס תהה רק לאחר שזוהו בעליה.
-
בכל עליה לאוטובוס יש לבצע סריקה ביטחונית, במטרה לאתר חפצים או אנשים חשודים.
-
יש לקיים שיחה מקדימה עם הנהג ומדריך הקבוצה (המקומיים) ולהבהיר מראש את המצופה מהם בהיבט הביטחוני, לרבות נעילת תא המטען, חלונות האוטובוס ודלתותיו בכל חניה והשגחה על כלי ההסעה עצמו.
בתי מלון
-
יש להקפיד שדלת החדר במלון תהיה נעולה תמיד.
-
במידה ויש בדלת החדר עינית – מוצע לזהות את המבקש להיכנס ולהימנע מלפתוח את הדלת היה ואין זיהוי בוודאות.
-
בארצות נידחות יש להקפיד שלא להשתכן בבתי מלון שאינם מומלצים על ידי גורמים ישראליים רשמיים.
-
מוצע שלא למסור לעובדי הקבלה פרטים על תוכניות ולוח זמנים.
-
ככל הניתן, אין להשאיר בידי פקיד הקבלה את הדרכון לצורך רישום ולסיים את הרישום בעת תהליך הכניסה למלון.
-
בכניסה לחדר המלון יש לסקור אותו, על מנת לוודא אי המצאות חפץ או אדם חשודים.
-
אם ונתקלים במלון באירוע חשוד כלשהו – יש להפנות תשומת לב המשטרה או איש הביטחון בהנהלה במלון.
סוף